Här är elva exempel från organisationen Skattebetalarna på hur dina skattepengar har slösats bort på hokus pokus:

Hundratusentals kronor för hittepå-vatten

Minst femton kommuner, en region och ett universitet har investerat stora summor i "städvatten", en produkt som filtreras genom en maskin till en kostnad av 250 000-350 000 kronor. Trots avsaknaden av vetenskapligt stöd, motiverar Region Kalmars städcontroller inköpet med att ytorna blir "krispigare".

Kommuner köpte meningslös tvättmetod för miljonbelopp

26 kommuner betalade mellan 150 000 och 200 000 kronor för en "miljövänlig" tvättmetod med avjoniserat vatten, trots att det inte skiljer sig från vanligt kranvatten. Energimyndigheten bidrog dessutom med 2,9 miljoner kronor för utvecklingen av denna metod.

New Age-certifierade vattenkranar i riksdagen

År 2001 installerades två vattenvirvlare i riksdagens byggnader, med påståenden om att virvlande vatten motverkar elektromagnetisk strålning.

Polisen tog hjälp av spådamer

Värmlandspolisen letade 2011 efter en försvunnen man vid ett "blått hus med vita knutar" på rekommendation av en sierska. Denna metod har använts vid flera tillfällen.

Elöverkänsliga får miljonbidrag trots att det är en hittepå-diagnos

Elöverkänsligas Riksförbund erhåller årligen 1,7 miljoner kronor i statsbidrag, trots att elöverkänslighet inte är en erkänd medicinsk diagnos. Dyra åtgärder som skyddsdukar och specialinredda mottagningar har också genomförts.

Spöken som arbetsmiljöproblem

Flera offentliga verksamheter har använt medel för att anlita medier för att "driva ut" spöken, bland annat i Bräcke, Försvarsmakten och Sundsvall.

Landstingsanställda fick lära sig om hokuspokus på arbetstid

Kronobergs landsting bjöd 2007 in den ryske "energimedicinaren" Konstantin Korotkov för att föreläsa om auror och "solmänniskor".

Flummiga inspirationskurser

Myndigheter har spenderat stora summor på "kommunikologi", en ovetenskaplig metod för att förbättra kommunikation, där deltagare uppmanats att krypa runt på alla fyra.

Kommunal inspiration

Laholm köpte in färgglada tänkarhattar för att "tänka nytt", och Kalmar kommunchef köpte 5000 bjällror för att personalen skulle klinga när något bra gjordes.

Hypnos av arbetslösa

Aftonbladets wallraffande avslöjade att var tionde coachingbolag anlitade av Arbetsförmedlingen använde metoder som neurolingvistisk programmering, hypnos och healing.

Miljontals skattekronor till ovetenskapliga personlighetstest

DISC-modellen, som saknar vetenskapligt stöd, har kostat sjukvårdsregioner och försvaret tiotals miljoner kronor i utbildningskostnader.

Dessa exempel visar på en omfattande användning av offentliga medel som går till tvivelaktiga ändamål, vilket väcker frågor om hur våra skattemedel egentligen förvaltas.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.