Rapporten, som bygger på data från över 12 000 UF-företags affärsidéer och analyserats med hjälp av både AI och manuell granskning, belyser flera intressanta trender och drivkrafter.

Individualism före idealism

En märkbar förändring är att dagens unga entreprenörer fokuserar mer på individualism och personlig utveckling än på idealistiska mål som välgörenhet. Begrepp som "unikt" och "personligt" är centrala i beskrivningen av deras affärsidéer. Detta reflekterar också resultaten från Ungdomsbarometerns senaste generationsrapport, där "tjäna pengar" rankas som en av de viktigaste målsättningarna för ungdomar.

"Det är inte så konstigt att unga ifrågasätter samtiden och söker sig till en livsbejakande individualism i en tid när vuxenvärlden är upptagen med stora och svåra frågor," säger Carsten Greiff, ansvarig för analys och utveckling på Ung Företagsamhet.

Hållbarhet för affärernas skull

Hållbarhet och miljömedvetenhet är fortfarande viktiga teman bland unga företagare, men snarare som en affärsmässig nödvändighet än ett passionerat ställningstagande. Många UF-företag ser fördelarna med att positionera sig som hållbara, vilket har blivit en hygienfaktor i dagens marknad.

"UF-företagarna tycker att hållbarhetsperspektivet är viktigt, men de har även identifierat den affärsmässiga nyttan av att positionera sig som hållbara," förklarar Carsten Greiff.

Hälsosamt snygg livsstil

Inom kategorin "Mat och dryck" är funktionalitet och hälsosamma fördelar populära försäljningsargument. Produkter som stärker immunförsvaret eller ger en "energiboost" är vanligt förekommande. Däremot lyser koncept som "clean eating" med sin frånvaro bland UF-företagen.

"Resultaten är viktiga för att förstå vad som driver dagens unga och vad som kommer att forma morgondagens entreprenörer," säger Tove Jarl, vd på Ung Företagsamhet.

Rapporten betonar vikten av att stödja ungas entreprenöriella utveckling för att säkerställa Sveriges framtida position som ett innovationsland. Med rätt förutsättningar kan dagens unga bli morgondagens framgångsrika företagare och innovatörer.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.