"Odysseus har hittat sitt nya hem", sade uppdragschefen Tim Crain.

Den amerikanska månlandaren landade på månytan för första gången på mer än 50 år på torsdagen. Den obemannade månlandaren Odysseus, som tillverkats av Houston-företaget Intuitive Machines i samarbete med NASA, innebar en stor seger inte bara för USA utan för rymdindustrin i stort: Det är den första kommersiella rymdfarkost som någonsin landat på månen utan att krascha. Statliga myndigheter har utfört alla tidigare framgångsrika uppdrag.

Det fanns några inledande komplikationer i landningen. När rymdfarkosten landade på månen bröts kommunikationen med uppdragskontrollen. Ett par timmar senare meddelade dock Intuitive Machines på X att man hade upprättat kommunikation och fått veta att rymdfarkosten hade landat upprätt på månen.

Uppdraget sköts upp med en SpaceX-raket den 15 februari. Intuitive Machines siktar på att kunna använda Odysseus på månens yta i upp till sju dagar.


En kapplöpning till månens sydpol

USA - tillsammans med sina kommersiella och internationella allierade - tävlar mot Kina och Ryssland om att etablera en permanent bas på månens sydpol.

Månens sydpol är så eftertraktad eftersom den innehåller vatten som är fruset i dess permanent skuggade kratrar. I teorin skulle NASA (och alla andra som gör anspråk på en krater) kunna använda detta vatten för att producera färskt raketbränsle från sin månbas.

Med det bränslet skulle astronauter kunna starta mot Mars från månens yta. Att lägga till ett pitstop på månen till ett uppdrag till Mars skulle innebära att rymdfarkosten inte behöver lämna jorden med allt det bränsle som krävs för att ta sig till den röda planeten.

Hittills är det bara Indien som har landat säkert i månens sydpolsområde. Under de senaste fem åren har en rad misslyckade månlandningar genomförts - av Ryssland, Indien, Japan, en israelisk ideell organisation, ett japanskt företag och, så sent som förra månaden, av NASA-samarbetspartnern Astrobotic.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.