– Näringslivets Regelnämnd (NNR) har i många år påpekat att regleringsbreven aktivt måste användas i regelförbättringsarbetet. Det är genom regleringsbreven som regeringen styr myndigheternas arbete. Om en prioriterad fråga inte finns med där så händer inte mycket. Det är därför mycket glädjande att regeringen nu går från ord till handling och visar att regelförbättringsarbetet är prioriterat också i det praktiska arbetet, säger Näringslivets Regelnämnds VD Andrea Femrell.

Regelbördan har skenat under lång tid med enorma kostnader som följd. Förra året ökade företagens regelkostnader med 2,2 miljarder kronor netto, enligt Tillväxtverket. Totalt beräknas regelkostnaderna för svenska företag hamna på enorma 377 miljarder kronor.

– Våra återkommande granskningar av regleringsbreven har under lång tid visat en vikande trend gällande regelförbättringsåtgärder. Uppdrag som omfattar förenklingar för företag har varit få, liksom krav på uppföljning och utvärdering. Regeringens besked visar att den är medveten om problemet och att den nu avser vända trenden, fortsätter Andrea Femrell.

En hel del arbete återstår på regelförbättringsområdet, inte minst när det gäller att höja kvaliteten på konsekvensanalyserna vid regelgivning, att utvärdera och förenkla befintliga regler samt att operationalisera det tidigare utlovade förenklingsrådet och implementeringsrådet.

– Gårdagens besked är ett mycket välkommet steg på vägen, i synnerhet mot bakgrund av det ansträngda ekonomiska läge vi nu befinner oss i. Förenklingsuppdragen kommer att göra skillnad i praktiken och är därför en välkommen julklapp till Sveriges alla företagare, avslutar Andrea Femrell, VD Näringslivets Regelnämnd

Läs pressmeddelandet om att regeringen satsar på förenklingar för företagen.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2024-01-04 22:41
Ja, det återstår väl att se vad den julklappen innebär. Hittills så har det ju bara blivit värre och värre med krångel år efter år, och förmodligen har inte Andrea Femrell en aning om omfattningen.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.