Övergången från traditionella kontorsplatser till öppna kontorslandskap har skapat utmaningar när det gäller ljudnivåer och kommunikation. Eriksson poängterar att öppna kontor inte nödvändigtvis främjar kunskapsspridning och kan faktiskt leda till minskad kommunikation på grund av störande ljudnivåer.

Avhandlingen presenterar en prototyp av en kontorsstol utrustad med högtalare i nackstödet, vilka skapar en "ljudbubbla" runt användaren. Denna lösning syftar till att integrera ljud som ett designelement som inte helt avskärmar användaren, utan snarare skapar en transparent ljudbarriär.

"Ljudbubblor" ger användarna möjligheten att själva välja sin ljudmiljö. Enligt Eriksson ska ljudet vara behagligt men inte så intressant att det distraherar. Detta kan jämföras med ljudmiljön på ett kafé, där omgivande samtal inte stör den egna koncentrationen.

Forskningen innefattar laboratorieundersökningar och fälttester i olika kontorsmiljöer, och resultaten visar att anpassningsbara ljudmiljöer efterfrågas starkt bland kontorsarbetare. De vill inte begränsas till enbart naturljud, utan önskar flexibilitet att anpassa ljudnivån efter behov.

Martin Ljungdahl Eriksson planerar nu att utvidga sina studier till skolmiljöer för att undersöka hur anpassade ljudmiljöer kan hjälpa barn med koncentrationssvårigheter.

Se hela avhandlingen "Space in the space"


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.