Ersättning för ett utfört arbete i form av pengar, tjänster eller produkter ska tas upp som inkomst i deklarationen. Det kan till exempel vara pengar i form av lön eller provision, gratis produkter eller tjänster, donationer samt betalning för annonsutrymme. Om det totala värdet av alla dina inkomster under 2022 överstiger 20 431 behöver de deklareras.

Uppdragsgivare som betalar ut ersättning ska redovisa dem till Skatteverket. De ska också skicka ett lönebesked eller annat utbetalningsbesked till den som fått ersättningen. Men alla uppdragsgivare gör inte det.

– De som har samarbeten med företag får ofta ta emot ersättning som varor, tjänster eller pengar i utbyte mot att göra reklam för produkten eller tjänsten i sina sociala kanaler. Företaget som gör reklam behöver meddela Skatteverket till vilka personer de har betalat och till vilket värde. Den som har tagit emot ersättning i form av produkter eller tjänster ska själv betala skatt på värdet av dem, säger Jonna Enholm Timén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Det är viktigt att dokumentera inkomsterna vartefter de kommer in och spara underlag så det blir rätt skatt som betalas.

– Underlag och dokumentation behövs för att du ska kunna deklarera. Det är också viktigt för att Skatteverket ska kunna kontrollera din deklaration samt se om du betalar rätt skatt. Gör en förteckning över alla produkter och tjänster som du får, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket.

För att beställa deklarationsblankett går det att ringa Skatteupplysningen på 0771-567 567 eller gå till vår e-tjänst Beställa blanketter.

Sista dag att deklarera är den 2 maj.

Mer om hur du deklarerar som influerare, bloggare eller gamer.

Se  även: 10 hobbys att tjäna pengar på


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.