Här är några fakta som Reuters rapporterade om häromdagen.

- Europeiska centralbanken (ECB) har hållit räntorna oförändrade och uppgett att diskussioner om räntesänkningar är förhastade på grund av det ouppfyllda pristrycket.

- De senaste siffrorna visar att inflationen svalnar snabbt, att tillväxten är svag och utlåningstillväxten bottnar i bästa fall efter ett svagt 2023.

- En viktig ECB-enkät visar nu att inflationen ligger på 2,4 procent i år, ned från 2,7 procent för tre månader sedan och långt under de 2,7 procent som ECB:s personal förutspår.

- År 2025 kan pristillväxten ligga på i genomsnitt 2,5 procent, precis på ECB:s mål, enligt Survey of Professional Forecasters.

- ECB-rådets ledamot, Gediminas Simkus, anser att en räntesänkning 2024 är nästan säker, även om mars inte är det lämpliga datumet att börja.

- ECB:s kontakter med företag rapporterar en måttlig tillväxt i försäljningspriserna under det fjärde kvartalet 2023, med vissa ytterligare lättnader förväntade på kort sikt.

- Prognosenkäten ser en svag ekonomisk tillväxt i år och en BNP-expansion på 0,6 procent 2024, mindre än de 0,9 procent som sågs i den föregående prognosen.

- Nya utlåningssiffror överensstämmer med den övergripande bilden av låg tillväxt som driver på disinflationen.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.