Om riksdagen höjer det så kallade ankaret i statsskulden från 35 till 40 procent skulle det kunna frigöra omkring 300 miljarder kronor under en tioårsperiod. Det säger Svenskt Näringsliv vd Jan-Olof Jacke till DN.

Under ett möte i Stockholm diskuterade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) de akuta behoven i Sveriges infrastruktur. Han påpekade att underhållsskulder för vägar och järnvägar uppgår till betydande summor och kritiserade tidigare regeringars prioriteringar.

Representanter från näringslivet, inklusive Niklas Fahlén från Stora Enso, uttryckte oro över att bristfällig infrastruktur kan tvinga svenska företag att flytta sina investeringar till andra länder. Specifikt nämndes situationen för transportvägar till hamnar som kritiska för företagens operationer.

Jan-Olof Jacke från Svenskt Näringsliv belyste även utmaningar för medlemsföretaget Hitachi Energy i Ludvika, som drabbats av begränsningar i transportkapaciteten för sina produkter, vilket påverkar deras exportförmåga.

Med dessa initiativ driver Jacke en agenda för att stärka både Sveriges energiförsörjning och infrastruktur. Han betonar vikten av att utveckla både kärnkraft och vindkraft och varnar för den skadliga polariseringen i den svenska energidebatten.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.