Höga räntor minskar köpen av elfordon meddelar Reuters. Elfordonsförsäljningen växer visserligen fortfarande, men efterfrågan stämmer inte överens med förväntningarna från biltillverkare och andra företag som har investerat miljarder i elbilar.

"Efterfrågan nästa år kan bli lägre än förväntningarna," säger Lee Chang-sil, ekonomichef på batteritillverkaren LG Energy Solution.

Han är långtifrån ensam.

"Vi vidtar omedelbara åtgärder för att förbättra lönsamheten för vår elbilsportfölj och anpassa oss till en långsammare tillväxt på kort sikt," sa GM:s VD Mary Barra till Reuters.

Även Teslas VD Elon Musk slog larm förra veckan när han förklarade varför han ändrade planerna för en fabrik i Mexiko.

"Jag är orolig över den höga räntemiljön vi befinner oss i", sa han på Teslas resultatkonferenssamtal. "Eftersom jag inte kan betona detta nog, att för de allra flesta som köper en bil handlar det om den månatliga betalningen. Om räntorna förblir höga eller om de stiger ännu högre, är det så mycket svårare för folk att köpa bilen."

Även svenska företag delar oron.

"Nya fabriken står klar men kunderna sviker" säger Scanias VD Christian Levin till SVD

Lastbils- och busstillverkaren sålde 20 000 lastbilar under tredje kvartalet men de batteridrivna lastbilarna stod bara för 0,2 procent av försäljningen, skriver SVD.

Allt fler frågar sig om detta bara är en tillfällig svacka.

Missa inte: Slutet för elbilen meddelar Toyota - banbrytande motor ska ta över


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.