I år är det 8 329 202 personer som får en deklaration. Det går redan att se sin deklaration genom att logga in på Mina Sidor på skatteverket.se, även för den som ännu väntar på en pappersdeklaration.

Årets första skatteåterbäring betalas ut den 5-6 april. För att kunna få sin skatteåterbäring så tidigt krävs att deklarationen godkänns digitalt, det vill säga med sms, telefon, i app eller e-tjänst, senast den 30 mars utan några ändringar eller tillägg.

– Det är viktigt att kontrollera att uppgifterna stämmer och att fundera på om det behöver göras några ändringar eller tillägg. Det finns en beräkningstjänst på skatteverket.se för att ta reda på om resor till och från jobbet ger rätt till reseavdrag. Avståndet mellan bostad och arbetsplats behöver vara mer än 5 kilometer och samtidigt ska tidsvinsten vara mer än två timmar per dag jämfört med att resa kollektivt, säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Viktigt att tänka på är också att meddela Skatteverket vilket bankkontonummer som pengarna ska gå till om det inte redan finns registrerat. Det måste vara ett personligt bankkonto som inte delas med någon annan.

Den som deklarerar digitalt får alltid en kvittens på att deklarationen är inlämnad. Den som ska göra ändringar, som till exempel sålt en bostad eller värdepapper, får också hjälp av att använda e-tjänsten på skatteverket.se.

– Där är fler uppgifter ifyllda än på papper och du får hjälp med beräkningar. Den nya skatten räknas också ut direkt, säger Athina Karapanagiotidou, sektionschef på Skatteverket.

För den som deklarerar på papper är det viktigt att skicka deklarationen med posten i god tid före sista deklarationsdatum som är den 2 maj.

Den som deklarerar på papper eller gör ändringar eller tillägg kan i de flesta fall få sin eventuella skatteåterbäring i juni. Den som ska betala kvarskatt ska i de flesta fall göra det senast den 12 september. Sista betalningsdatum framgår av slutskattebeskedet.

Tips inför deklarationen:

  • Skaffa e-legitimation om du inte redan har.
  • Kolla dina uppgifter innan du godkänner.
  • Anmäl bankkonto om du har pengar att få tillbaka.
  • Deklarera digitalt senast den 30 mars om du bara ska godkänna.
  • Sista dagen att deklarera är den 2 maj. Deklarerar du digitalt får du alltid en kvittens när deklarationen är inskickad.

Mer om deklaration 2023


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.