Diskussionen om svenskar är vuxna nog att kunna hantera gårdsförsäljning av alkohol har varit igång länge. Kritiken har varit hård och inte sällan lyfts ord som förmynderi i debatten.

Men nu kan alltså vinden har vänt för alla som jobbar inom eller har planer på att starta verksamhet inom turist- och besöksnäringen. Även lokala producenter av öl och andra alkoholhaltiga drycker samt mat och hantverk kan få ett uppsving. Detta då nya dörrar öppnas för olika typer av lokala samarbeten och korsbefruktningar av verksamheter. En ost- och korvbricka som exempel gör sig bra ihop med en lokalproducerad öl eller ett glas vin.

Häromdagen samlades Visita som är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. På plats var även Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch.

Visitas näringspolitiska chef Anna Wallén ställde frågor om elstödet och som vi redan rapporterat kommer företag att kunna skickas in ansökan digitalt till Skatteverket från och med 30 maj. Om allt i ansökan är korrekt, kommer pengarna att kunna betalas ut inom ett par dagar, meddelar näringsministern.

Regeringen vill öppna för gårdsförsäljning

Men för många kom det mest glädjande beskedet när Busch fick frågan om tillstånd för gårdsförsäljning.

Innan valet hade Kristdemokraterna inte ännu bestämt sig om de skulle gå vidare med frågan om små mikrobryggerier och mindre vingårdar ska få sälja sina alkoholhaltiga produkter.

Men nu blev det ett annat mer tydligt svar.

– Det är såklart att Sverige ska ha gårdsförsäljning, meddelade Ebba Busch, med eftertryck från scenen på Södra Teatern.

Om förslaget går igenom blir det mer eller mindre historiskt utifrån ett alkoholpolitiskt perspektiv. Och det kan det betyda väldigt mycket både för småskaliga producenter – och för den lokala besöksnäringen på orten, säger Anna Wallén till tidningen Besöksliv.

– Det skulle vara jätteroligt om förslaget gick igenom. Vi kommer diskutera frågan vidare med statssekreteraren till Sveriges socialminister Jakob Forssmed när vi träffar honom i början av mars, säger Anna Wallén.

Debattinlägg: Dags att politikerna nyktrar till inför beslut om gårdsförsäljning av alkohol


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.