Lappi får priset för sin omfattande forskning om entreprenöriell dynamik och dess effekter på företags- och individnivå. Hennes studier har använt stora urval och longitudinella data för att visa hur ineffektiva marknader kvarstår trots Schumpeteriansk konkurrens, som teoretiskt sett borde eliminera övervinster på lång sikt.

– Dessa empiriska resultat betonar behovet av fortsatt granskning av den Schumpeterianska teorin om vinstutjämning, och påminner om att beslutsfattare måste engagera sig i frågor om regleringar, konkurrens och marknadseffektivitet, säger Ivo Zander, professor vid Uppsala universitet och ordförande för priskommittén.

Förutom marknadseffekterna har Lappi också undersökt hur individer rör sig in i och ut ur entreprenörskap, och hur tidigare entreprenörers karriärer som anställda påverkas. Hennes forskning belyser dessutom de kulturella förutsättningarna för produktivt, improduktivt och destruktivt entreprenörskap.

– Emma Lappis forskning är av stort intresse för både blivande entreprenörer och chefer som överväger att anställa före detta entreprenörer, tillägger Zander.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.