Starta ABGrattis till att du blivit aktiebolagsägare – ensam eller som delägare. Nu är det ”bara” att tuta och köra! Eller? Innan du sätter igång med verksamheten föreslår jag att du ser över följande områden:

Här är steg ett i hur du startar företag med bolagsformen AB.

Aktiebolagets försäkringar

Företaget äger egendom, har anställda och fattar beslut. Att inte ha en försäkring om företagsbyggnaden med alla maskiner och produkter brinner upp, om en anställd eller kund skadas av en byggnadsställning som faller eller om en skattetvist uppstår kan bli dyrt. Se därför till att teckna en försäkring för just ditt företags behov. Det kan exempelvis handla om en försäkring som täcker egendom, drift, ansvar, rättsskydd och person.

Tips och guider om att välja företagsförsäkring

Eventuella tillstånd

För de flesta branscher krävs inga speciella tillstånd för att bedriva verksamheten, men det krävs för en del. Har du tagit reda på om tillstånd krävs för din verksamhet? På verksamt.se finns en tjänst som heter ”Hitta tillstånd” där du kan se vad som gäller för din verksamhet. Tillstånd sökes ofta via myndigheterna på särskilda blanketter.

Idéskydd

Om du har utvecklat en tekniskt unik produkt, skapat en snygg logotyp eller kommit på ett starkt varumärkesnamn finns olika skydd som kan vara intressanta att se över, exempelvis patent och varumärkesskydd. Se till att du har skydd för dina idéer innan du bedriver verksamhet i ditt företag.

Nu är allt klart, men kom ihåg det kinesiska ordspråket ”Att öppna en affär är enkelt, att fortsätta hålla den öppen är en konst”. Det är nu den roliga utmaningen börjar.

Mer om marknadsföring av ditt AB och bolagets ekonomi och hur du bokför.

1 kommentarer
avveckla bolag
2012-08-29 16:02
I vissa högrisk branscher bör man definitiv ha en försäkring
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.