När du väljer kläder inför ett möte eller inför ett framträdande, är det viktigt att du funderar igenom om det finns någon outtalad eller uttalad klädkod. Var medveten om att kläder talar, så när du väljer kläder ska du få dem att säga det du vill inom de ramarna.

Genom att följa klädkoden visar du på respekt och tillhörighet, vilket oftast verkar till fördel för dig. Du ska alltså visa en bit av din personlighet i ditt klädval. Det kan vara en accessoar, färg eller smycke, med mera. Tänk på att om du vill synas och ta mer plats, så välj något färgstarkt. Vill du däremot hålla en låg profil välj då kläder med mera dova färger. Om du ska hålla ett framträdande kan det vara bra att klä sig något mer uppklätt än åhörarna, eftersom det är du som ska vara i fokus.

Läs även: Skaffa en bra pitch

Kom också ihåg att dina kläder aldrig ska ta fokus från det du säger, utan förstärka din position och visa en bit av din person. En tumregel är att inte använda mönstrat på överkroppen när du ska framträda, då det gärna drar uppmärksamhet till sig, vilket kan resultera i att kläderna får mer fokus än det du talar om.

Alice Bah Kuhnke på förra årets Nobelfest är ett intressant exempel på hur man kan följa klädkoden, men samtidigt väva in ett budskap. Hon bar en lång vit klänning med stora vita kreationer på axlarna som skulle symbolisera isberg, för att visa på hennes miljöengagemang och partitillhörighet. Det klädvalet ligger kanske lite i ytterkanten, men är ett bra exempel på hur man kan följa klädkoden samtidigt som man visar sina värderingar och tillhörighet, speciellt i ett sådant officiellt sammanhang.

Relaterad läsning: Tänk på kroppsspråket

Ett annat exempel är män i kostym som väljer roliga strumpor i stil med "Happy socks", vilket ger en möjlighet att visa på vilken personlighet man är inom ramarna.

Lägg lite extra tid på att fundera igenom dina kläder inför nästa framträdande eller möte. Med ett genomtänkt yttre kommer du visa på professionalitet och seriositet.

Tips #5 – Skriv ett manus till ditt framträdande

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.