Vad innebär det att pensionsåldern höjs? Kan den höjas hur långt som helst och får man mer, lika mycket eller mindre om man går i pension vid 65 år, jämfört med om man arbetade kvar till 67 år?

Kunskapen om pensionssystemet är idag relativt låg bland arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden. Unga bryr sig inte och de äldre tror inte att de kan göra något åt det. Den myten vill vi slå hål på, det finns nämligen massor av saker som vi kan göra tillsammans för att bättra på pensionen. Att tro att den statliga pensionen ska räcka till, håller inte längre. Det finns inte tillräckligt pengar och när man ser på skillnaden mellan fattig och rik, är det ca. 8 000 kr i bruttolön som skiljer dem åt i statlig pension. Detta eftersom vi har ett inkomsttak på 44 923 kr (år 2020) för pensionsgrundande lön.

Idag beräknas den framtida Statliga pensionen uppgå till 30 – 45 % av avgångslönen med reservation för löner över 44 923 kr. Om man har haft pensionslönegrundande inkomster som under hela ens arbetsliv har legat över den brytgränsen, kommer man få ca. 20 500 kr brutto i Statlig pension (räknat i 2020 års siffror). Klarar man sig på det och kommer vi att ha råd att gå i pension i framtiden?

Vad skulle arbetsgivaren kunna göra för att förbättra pensionen för sina anställda?

Tjänstepension
Alla företag som har kollektivavtal eller hängavtal måste enligt lag också ha ett tjänstepensionsavtal för sina anställda. Bland företag som saknar kollektivavtal eller hängavtal är det frivilligt och upp till arbetsgivaren att skaffa avtal för tjänstepension för sina anställda.

Med tjänstepensionens hjälp kan man komma upp i runt 50 – 70 % av avgångslönen i pension beroende på pensionsavtal, premier och avgifter. Men räcker det att klara sig på? Och är det säkert att man får den statliga pensionen som utlovats? Och vid vilken ålder blir bäst att planera sin pension i framtiden?

Vad innebär löneväxling och kan arbetsgivaren erbjuda det som komplement?

Arbetsgivare kan även erbjuda sina anställda att löneväxla mot pensionspremie för att stärka upp pensionen.

Löneväxling innebär att anställda byter en del av sin bruttolön mot en något högre premieavsättning till pension. Det är helt kostnadsneutralt för arbetsgivare och det ska också vara fördelaktigt för den anställde. Att det blir en högre premieavsättning till pensionen än löneväxlingsbeloppet beror på att arbetsgivaravgiften är högre än den särskilda löneskatten på pensioner.

Dock finns det några gränser att hålla koll på här. Avdragsrätt för premieavsättningar får bara uppgå till 35% av årsinkomsten för anställda. Anställda med lägre bruttolöner under taket kan förlora avsättning till statlig pension och sociala förmåner. T ex beräkningen av SGI och föräldrapenninggrundande lön påverkas eftersom dessa beräknas på löner efter bruttolöneavdraget.

Hur kan småföretagare gå en tryggare pension till mötes? Det finns lösningar även för småföretagarna att tjänstepensionsspara. Det man bör tänka på vid valet av Försäkringsgivare är vilka avgifter de tar för att pensionsspara i traditionell- resp. fondförsäkring. Det kan skilja sig en hel del. Sedan är det också bra att jämföra tjänstepensionen och den kostnad för sjukförsäkringen som ofta ingår i tjänstepensionspaketen hos Försäkringsgivarna. 

Om oss

Bakom företaget Västsvenska Lönekonsulter AB står två lönekonsulter, Jenny Lachonius och Susanne Hansson.
Vi arbetar alltid med personlig kontakt och skräddarsyr en effektiv lösning efter våra kunders önskemål inom ramen för lagar och avtal. Vi fokuserar alltid på våra kunder och vad de behöver av oss inom ramen för vårt kompetensområde och anpassar oss efter det.

Västsvenska Lönekonsulter AB


1 kommentarer
2021-05-18 11:48
Vi är mitt inne i 3:e världskriget och 70% av befolkningen vet sovande eller förnekande inte om det. De som osynligt leder Sverige nu jobbar på att väcka genom att låta de befintliga ledarna undergräva sig själva och den religiösa tron på stat och myndigheter. Allt jag ser i detta är bara en massa symptom på problemet att Sverige aldrig haft en riktig demokratisk författning, typ sådan man har i bla. Schweiz och SKÅNE* ( * nu ockuperat av Sverige) där elit, politiker och administration är tvingade att följa och skydda individens beslut, rättigheter och egendom...istället för att vara en korrupt, förgripande cancer på dem. Bara från den maktfördelningen vi alla kan mötas, enas och börja jobba tillsammans med framtiden efter den ekonomiska kollaps och konstitutionella kris som snart kommer påtvingas Sverige utifrån.
Fram tills dess händer är mitt tips att bli prepper och värna familjen.
Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.