Som ny företagare står du framför en lång uppförsbacke. Du kommer att halka och ramla medan du klättrar. En del når aldrig toppen utan nöjer sig att campa i mitten och vissa skördar stora framgångar efter år av arbete. Inom de flesta branscher finns det giganter som styr marknaden internationellt. En del branscher är populära och har hög konkurrens på alla nivåer. Hur kan du med nystartat företag ta dig an jättarna och mängden konkurrenter och överleva?

Nära kontakt med kunderna

De som står sina kunder nära, behåller dem längre och får trogna köper. Det är inget nytt men det blir alltmer viktigt att alla dina kunder känner att de hörs och syns i företagets ögon. Enligt Medium sker det en stor förändring på världsmarknaden just nu och under de kommande åren. De som vill behålla sin topposition väljer att expandera och finnas på fler marknaden. Man vill sälja ett helhetskoncept, inte bara sina egna varor. H&M vill inte bara sälja kläder, de satsar nu även på tillhörande café till butikerna och möjlighet att träna yoga. Klarna ska inte bara hantera fakturor, de ska nu även bli en egen bank och så vidare. 

Rätt metoder

För att överleva stor konkurrens kan du inte bara fokusera på vad andra gör, du måste hitta vad du själv kan göra för att öka produktiviteten, få nöjda anställda och veta vilka produkter eller tjänster kunden vill ha. Rapporter visar exempelvis att 70% av anställda mellan 18-29 år skulle trivas bättre om de hade möjlighet att jobba delvis på distans. Det har också bevisats i ett flertal rapporter att öppna kontorslandskap förstör koncentrationen och leder till fler avbrott i arbetet. Genom att hela tiden förbättra ditt eget företag, dess struktur och arbetsmiljö, ökar du chanserna att utvecklas snabbare än konkurrenterna och får behålla ett lojalt team av medarbetare. 

Hitta unika kvalitéer

Om du vill sälja glasögon på nätet behöver tampas med jättar som Mister Spex och andra. Det är en populär och svår bransch att synas i som nystartad e-handel. Faktum är att bara runt en tiondel av alla nystartade företag i Sverige överlever på lång sikt. För att överleva ska du plocka fram och framhäva dina unika kvalitéer. Säljer du glasögon från ovanligare märken? Har du kundtjänst via videochatt för att hitta rätt modell åt kunderna? Vad gör din butik speciell i jämförelse med andra i samma bransch? Som ny företagare kan man sällan tävla om lägsta priset, du behöver hitta andra saker där du är bättre än dina konkurrenter.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.