Utvecklingen inom bilindustrin går i rasande takt där elektrifierat, laddbart och uppkopplat mer och mer tar över. Samtidigt har förändringarna på skatte- och regelområdet gått minst lika snabbt med introduktionen av Bonus/Malus samt nya beräkningsmodeller för förmånsvärden. Till detta kommer nu snabbt stigande räntor, dyrare drivmedel, slopad bonus och en tveksam konjunktur. Det är mycket som talar för att se över företagets bilpolicy!

CarPay Fleet är ledande i Sverige när det gäller finansiering och hantering av vagnparker. Johan Linder är ansvarig: 

– Osäkerheten är stor bland många företag kring vad som gäller. Vi får dagligen förfrågningar från våra kunder som vill ha hjälp med att se över sin bilpolicy och hur de skall tänka framöver.

Elektrifierat gäller 

Det råder inte längre någon tvekan om att el är framtiden för bilar. Alla tillverkare har valt väg och satsningarna är enorma. Som exempel investerar Volkswagen-koncernen enligt SvD 900 miljarder kronor i elektrifiering och digitalisering fram till 2026. 

– Laddbart är det nya normala nu, antingen laddhybrider eller rena elbilar. Våra kunder beställer i princip inget annat och vi kan även se att de rena elbilarna ökar allt mer. Detta är en utveckling som beror på många faktorer, från företagens egna miljöambitioner till statliga ekonomiska styrmedel.

Funderar du på elbil? Här är vad du ska tänka på

Nya regler vid årsskiftet

Sedan några år ändras reglerna för Bonus/Malus och tjänstebilar flera gånger varje år och nyligen slopades oväntat bonusen för miljöbilar. Förmånsvärden för tjänstebilar beräknas bland annat utifrån statslåneräntan och prisbasbeloppet. Båda dessa kommer att höjas vid årsskiftet vilket ger föraren ökat förmånsvärde och arbetsgivaren höjda lönekostnader. CO2-värdet för att få bonus sänks liksom bonusbeloppen för elbilar och laddhybrider. Detta gäller bilar som tas i drift under 2023 och påverkar inte redan registrerade bilar.

Hur skall man tänka?

Som företagare eller ansvarig för en bilpark, hur skall man tänka mitt i allt detta? 

– Skaffa en kompetent partner! Ingen företagare skulle få för sig att hantera pensionsfrågor helt själv och bilpolicyn är lika komplicerad. För många företag är bilarna dessutom avgörande för att verksamheten skall fungera, avslutar Johan Linder på CarPay Fleet.

Upptäck CarPay Fleet

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.