Korta videoformat i sociala medier

En trend som växte sig stark under 2020 och något som spås fortsätta växa är korta videoklipp på sociala medier. Plattformen TikTok ökade antalet månadsbesök med 72 procent globalt mellan det tredje kvartalet 2019 och andra kvartalet 2020 och var enligt Apple den mest nedladdade gratisappen bland svenskarna under 2020. Facebook svarade på succén med att lansera utmanaren Instagram Reels. Under året lanserades dessutom TikTok Business och TikTok planerar att utöka sina betalda marknadsföringsalternativ under 2021. Marknadsförare som vill nå en yngre målgrupp bör därför investera i en videostrategi.

Samtidigt som korta videoformat på sociala medier blir allt mer populära uppger 90 procent att de köper varor från företag som de följer på sociala medier. Så många som 75 procent kommer också spendera mer på företag som de följer, vilket är en ökning med 12 procent från 2019. Det tyder på att social shopping troligtvis kommer att bli allt mer populärt även i korta videoformat. Det kan därför vara bra att utforska kreativa sätt att integrera sociala medier i din e-handelsstrategi.

Röstsökning

Smarta högtalare och digitala röstassistenter som Google Home och Alexa blir allt mer populära. Enligt en studie från SalesForce använder fyra av tio millennials röstsökning när de söker efter en produkt online och antalet spås öka. Under 2020 introducerade Twitter rösttweets och LinkedIn tillåter numera användarna att spela in hur deras namn ska uttalas.

Trenden pekar på att det under 2021 kommer bli allt viktigare att såväl webbsidor som ehandelsplattformar är optimerade för röstsökning så att digitala röstassistenter kan navigera användarna dit och dessutom för att rankas högre i sökmotorerna.

Gaming

Mobilspelande ökade under 2020 och med ny teknik som utvecklar mobilspelen ser gamingen ut att fortsätta även i år. Enligt Newzoo finns det idag 3,5 miljarder smartphoneanvändare runt om i världen och 50 procent av mobilappanvändare spelar spel. En stark trend under 2021 spås därför bli annonsering i spelappar. Något som användarna verkar ställa sig positiva till, en undersökning från Ipsos visar nämligen att 50 procent av användarna anser att annonser i mobilen är visuellt tilltalande.3 Marknadsförare bör dock tänka på att annonserna inte ska vara påträngande eller irrelevanta för spelarna, utan bör därför satsa på personalisering.

Personalisering fortsätter att spela en viktig roll

Sist men inte minst pekar allt på att personalisering fortsätter att spela en allt viktigare roll för att lyckas med marknadsföring under 2021. En studie visar att 72 procent av konsumenter endast kommer att engagera sig i personaliserad marknadsföring.4 Under året blir det därför än mer viktigt för marknadsförare att anpassa kommunikationen baserad på användarnas personliga preferenser, intressen och beteenden.

RTB House är ett globalt företag som erbjuder toppmodern marknadsföringsteknologi för företag över hela världen. Med sin patentskyddade annonsköpsmotor, som drivs helt av deep learning-algoritmer, hjälper RTB House annonsörer att flerdubbla försäljningen för att nå sina kort- och långsiktiga mål.


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.