Skuld till mig själv vid räkenskapsårets slut, hur gör jag i årsbokslutet?

3
Hej från en nybörjare!

Idag har jag äntligen tagit tag i första årsbokslutet. Jag trodde jag var klar men blev osäker. Under räkenskapsåret 2022 betalade jag alla utgifter från privat bankkonto, bokförde dessa utgifter genom att kreditera 2018 Övriga egna insättningar. Det resulterade i en skuld från firman till mig själv. Ska jag ha med den skulden under Skulder i mitt förenklade årsbokslut, typ på B13 Låneskulder eller på B16 Övriga skulder?

Vore tacksam för övertydligt svar 🙂
Elin
1008
52
Hej,

Skuld till dig själv är det som benämns Eget kapital och det ska hamna i ruta B10 i förenklat årsbokslut och deklarationsblankett NE.
 
3
Tack för snabbt svar Stig! heart

På skatteverket.se har B10 ingen ruta att fylla i utan verkar kunna visa resultatet av tillgångar - skulder. Men jag förstår inte var jag ska fylla i mitt företags skuld till mig själv. I vilken ruta?

Jag har bara haft utgifter mitt första räkenskapsår så resultatet är minus.

Elin
1008
52
Hej igen,

Genom att företaget bara haft utgifter som betalats genom dina egna insättningar så har företaget ett negativt resultat under året som är lika stort som insättningarna. Per definition har då företaget inget eget kapital (dvs. ingen skuld till dig), om man vänder på det har du en fordran på företaget för dina insättningar men du har även en skuld till företaget på det negativa resultatet som gör att de kvittar ut varandra.

Förstår att det blir en krånglig logik, men när det gäller det förenklade bokslutet bör det i princip då bara ha belopp i rutorna R3, R5, R6 och R11 där beloppet i R11 är lika med summan av beloppen i de övriga.


 

 
 
3
Tusen tack, Stig! Då tror jag att jag faktiskt gjorde rätt från början.

Ja, det var verkligen en krånglig logik, jag tar med mig detta så jag kan läsa igen när jag behöver. Uppskattar att du tog dig tid. :)

Elin

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.