Bokföra inköp av get via ari.farm

2
Hej,

jag har köpt en get i mitt företag via ari.farm, vilket är att sociialt initiativ där man köper getter för att hjälpa somaliska nomader att få jobb (http://www.atl.nu/lantbruk/kop-en-get-i-mobilappen/).

Det är ju inte en gåva till hjälporganisation. Rent formellt borde man kanske se det som en investering, som ger avkastning då geten får killingar, men att boka det som en biologisk tillgång känns inte helt rätt heller (jag bedriver inte jordbruk utan konsultverksamhet)

Hur skulle ni rekommendera att bokföra detta?
820
29
Kunde inte låta bli att skratta åt "Bokföra inköp av get" :) Skoj och bra idé, ska läsa mer om detta och snart har vi förhoppningsvis svar hur vi bokför detta :)
1425
187
Lantbruksdjur bokförs alltid som lager, men om det är tillämpligt i detta fall är kanske tveksamt :) Vem är den egentliga ägaren till geten?
2
Mitt företag är ägare till geten som jag tolkar det, dock får ari.farm avkastningen i form av försäljningen av getens mjölk. Avkommor tillfaller mitt företag och jag kan köpa och sälja getter (då tar ari.farm 40 % i kommission) genom plattformen. Inga större summor det rör sig om, men principiellt intressant hur specialfall som dessa hanteras.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.