Det kan då man startar en verksamhet kännas tryggt med fakturakredit, men se upp och se till att ha goda marginaler. Detta gäller speciellt om du använder din fakturakredit som säkerhet för bankgarantier.

Följande kan hända: banken tycker att säkerheterna för krediten eller att den verksamhet du bedriver är osäker. Då säger banken upp krediten och begär ditt företag i konkurs. Det är då du skall se till att ha goda marginaler. För det första så tänker du att det kanske finns någon annan som vill ta över din fakturakredit. Men glöm det för nu känner alla till att du är på obestånd.

Jag har varit med om exakt det scenariot. Bankdirektören tyckte att vårt företag var på obestånd och ansökte om konkurs. Företagsledningen beskrev vad vi sysslade med ingående men i efterhand kan konstateras att han förmodligen inte fattade vad det handlade om.

Än märkligare var att bankdirektören inte tog upp frågan i sin egna styrelse. Det brukar vara där man har den initierade informationen. Men det gjorde han inte. Bankens ansökan om konkurs till tingsrätten godkändes inte. Vi tappade kunder och bestämde oss för frivillig likvidation.

Vi hade mer än goda marginaler så att det blev en rejäl slant över till ägarna. Men i efterhand kan konstateras genom den frivilliga likvidationen så försvann en affärsidé.

/Per-Olov Östlund

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.