Att säga upp personal är en jobbig process, både för personalen som drabbas och för dig som arbetsgivare. Det kan vara mycket känslor inblandade och därför är det extra viktigt att allt sköts korrekt. Carl-Erik Tärnström som är försäkringskonsult från finfa.se tipsar på vad du ska tänka på i de här situationerna.

Carl-Erik Tärnström är en av experterna på kollektivavtalade försäkringar på Svenskt Näringsliv försäkringsinformation – för arbetsgivare som driver Finfa.se. Han har bland annat jobbat mycket med frågor gällande Omställningsstöd, som är en del av de kollektivavtalade försäkringarna. Han får ofta frågor från arbetsgivare som undrar vilka möjligheter de har att ge stöd till den personal de tvingas säga upp. Han berättar också att många arbetsgivare av naturliga skäl har dålig koll på de här frågorna, eftersom det som tur är inte händer så ofta. Det är därför vi har samlat all information på finfa.se, så att det ska vara enkelt att snabbt hitta svar på frågor som dyker upp när anställda behöver hjälp.

Vi bad Carl-Erik sätta ihop en checklista på vad du som arbetsgivare med kollektivavtal ska tänka på om du hamnar i en situation där du behöver säga upp personal på grund av arbetsbrist.

Dokumentmall: Uppsägning pga arbetsbrist och av personliga skäl

Checklista för företag som måste säga upp personal p.g.a. arbetsbrist

1. Glöm inte att förhandla om uppsägningen med aktuellt fackförbund – och kom ihåg att det finns försäkringar som ska underlätta för dig som arbetsgivare vid uppsägning p.g.a. arbetsbrist.

2. Via försäkringarna erbjuds omställningsstöd (hjälp till att söka nytt jobb) för både tjänstemän och arbetare

3. För tjänstemän
a. Arbetsgivaren och den anställde ansöker om omställningsstöd
b. För anställda som är 40 år eller äldre kan finansiell ersättning (avgångsersättning) utgå

4. För arbetare
a. Ansökan om omställningsstöd kan göras av det uppsägande företaget, den lokala fackliga organisationen eller av omställningsföretaget som valts.
b. För anställda som är 40 år eller äldre kan ett engångsbelopp (avgångsbidrag) falla ut. Den uppsagde ansöker själv om detta.

Läs mer om detta och andra situationer på www.finfa.se – sidan för dig som vill ha koll på kollektivavtalade försäkringar.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.