Lågkonjunkturen kommer alltid förr eller senare, det kan vi med säkerhet säga. Både den förre statsministern Göran Persson och den tidigare moderate finansministern Anders Borg varnar för en kommande ekonomisk kris och den tros bli riktigt djup. Här är några saker du bör vara vaksam på.

Mitt första råd är att följa Riksbankens agerande. Läs protokollen från Riksbankens möten. De sammanträder i december 2018 och februari 2019. Alla väntar på att Riksbanken skall höja reporänta.

Inlåningsräntan är den ränta bankerna får när de sätter in pengar på konto i Riksbanken över natten och är normalt 0,75 procentenheter lägre än reporäntan. Utlåningsräntan är den ränta bankerna får betala när de lånar pengar av Riksbanken över natten och är normalt 0,75 procentenheter högre än reporäntan.

Den svenska konjunkturen är stark och vi har en inflation på 2 procent. När Riksbanken sänker reporäntan får vi mer pengar i plånboken. När Riksbanken höjer reporäntan påverkas alla låntagare som har rörlig ränta på bostadslånen vilket leder till mindre pengar i plånboken.

Relaterad läsning: Nyföretagandet minskar, konkurserna ökar, kronan försvagas – är lågkonjunkturen på väg?

Ett tips är att amortera bostadslånen inför en höjning av reporäntan som snart kommer.

När Riksbanken höjer reporäntan så påverkas även priset på din bostad som kommer att gå ner och börsen som kommer att gå ner. Men även valutan påverkas eftersom den styrs av de korta räntorna. Valutan kommer att stärkas.

Fed eller Federal Reserve System har redan höjt räntan tre gånger i år och det är därför vi kan se hur vi får betala allt mer för en dollar. Därför är det dumt att ta en semester i USA just nu.

Missa inte: 10 tips hur du ökar dina likvida medel och undviker konkurs

Bostadspriserna påverkas då vi under en tid byggt massor av bostadsrätter i Sverige i ren spekulation och som det verkar kommer att reas ut på marknaden. Det är inte lyxiga bostadsrätter som marknaden efterfrågar utan hyresrätter.

Det som händer är att fastigheters värde dubblas i princip var 10 år på grund av att penningvärdet halveras. Det gör att den som köpte ett hemman år 1860 för säg 150 kronor i dag kan värdera den till ca 9 miljoner kronor.

Läs även: 10 tips - så gör superföretagen som klarar lågkonjunkturen

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.