Och så var ett ovanligt starkt börsår slut. Nu har vi klivit in i 2022 med nya tag och med blandade känslor till ekonomins framtida utveckling. Framförallt är det många som funderar på om framgångarna på börsen verkligen kan fortsätta efter en tid av stark uppgång. Efter raset i mars 2022, har Stockholmsbörsen gått upp med 70 procent. Att ge något definitivt svar på detta är givetvis omöjligt, men det finns åtminstone vissa parametrar man kan ta in i det stående grubblandet: sälja eller inte sälja, det är frågan.

Rekordmånga investerar

Intresset för trading har vuxit sig starkt de senaste åren, exempelvis har den populära handelsplattformen AvaTrade SE sett en stor ökning av antalet användare. I dag har de över 200 000 registrerade kunder och hanterar fler än två miljoner affärer per månad inom aktier, valutor, råvaror och index. Tur det, för vi lever i en otroligt spännande ekonomisk tid.

Vad som är ännu mer roligt att se är att landets ungdomar tar vara på den stigande börstrenden. Under 2020, skriver SvD, tillkom 80 000 nya, privata investerare under 2020 och trenden fortsätter uppåt. 

Årets cykler och hållpunkter

De som har studerat börsens turer och svängar vet om att året brukar bjuda på olika hållpunkter, ofta kopplade till företagens kvartalsrapporter men också människans psykologi. 

Börsen går gärna uppåt i början av året, då många går in med optimism om vad det nya året kan erbjuda. Andan fortsätter i dur fram till maj, när årets första kvartalsrapport släpps – siffrorna spräcker ofta hål på illusionen om att vi befinner oss i det bästa börsåret någonsin. Med undantag för juli, då en andra, ofta positiv rapport släpps, går börsen i moll ända fram till september. Sedan blir det guld och gröna skogar igen. Inte minst när all shopping drar igång på allvar med Black Friday och mellandagsrean.

Vad som är extra roligt är att samma mönster ofta fungerar på ett mikroperspektiv. Börsen går gärna upp på måndagar (ny energi) och ner på onsdagar (mindre energi) och upp på fredagar (ny energi). Givetvis är det inte alltid så här – svarta måndagen var en ekonomisk katastrof – men fyra av fem av de starkaste börsdagarna har historiskt sett varit just måndagar. 

Gäller de gamla reglerna i år?

Vad som har orsakat de senaste årens stora uppgång är givetvis den föregående nedgången. Börsen har haft möjlighet att arbeta sig upp från en krasch, vilket också är det bästa tillfället att investera i – köp billigt, sälj dyrt. Men i år behövs ingen ny krasch för att ekonomin ska fortsätta att kräla sig uppåt. Industrier världen över kämpar fortfarande i motvind för att gradvis komma igång igen och i takt med att de får möjlighet att återvända till produktionstakten före pandemin, lär även deras värde att öka. 

De gamla reglerna kan fortfarande gälla som utgångspunkt även om de inte bör ses som någon manual. Exempelvis är det inte omöjligt att även denna sommaren blir ovanligt stark. Det kan även ske tvära kast beroende på hur pandemin utvecklar sig, men sitt still i båten och kom ihåg den absolut viktigaste principen – köp efter en tid av nedgång, när alla säljer är det rea på börsen. Likaså, kom ihåg riskspridningen och lägg inte alla ägg i en och samma korg.

Med det sagt, ställer vi oss optimistiska till en fortsatt uppgång på börsen. Även om den inte lär gå i samma raketfart som under 2021. 


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.