Företagslån ska ses som ett hjälpmedel, ett hjälpmedel som kan vara kritiskt för en småföretagares förmåga att överleva och utvecklas. Finansieringen gör det möjligt att köpa in material, anställning av personal, utökning av varulager, marknadsföring och andra investeringar för att skapa tillväxt.

Men, vad bör man tänka på inför ett företagslån?

Vad behöver du företagslånet till?

Se till att låna ansvarsfullt genom att först motivera varför. Ställ dig själv frågan - handlar det om att låna pengar för att täcka utgifter eller för att skapa tillväxt? Tillväxt är en bra motivering, men se till att det inte handlar om chansartade investeringar. Har du tidigare skulder och vet att du kommer ha svårigheter att betala tillbaka bör du avstå, det gynnar dig inte i det långa loppet.

Planera för framtiden

Se över din verksamhet och tänk på hur du vill att det ska se ut om en månad, ett halvår eller ett år och bestäm sedan om ett företagslån är ett bra hjälpmedel för att nå dit.  

Ställ också upp en plan för återbetalning, har du tagit lånet över ett år måste du vara realistisk och tänka efter om du kommer kunna betala tillbaka beloppet.

Var beredd på frågor kring din verksamhet

Banker och långivare brukar be om att få insikter i ditt företag innan du får lånet. Förbered svar kring din affärsplan, resultatrapport, kassaflödesrapporter, kreditupplysning. Det kan även komma frågor om framtiden, hur säsongsbetonad din verksamhet är och liknande.

Hur mycket behöver jag låna?

Har ditt företag kapital som inte räcker riktigt hela vägen för en investering? Det är lätt att se en prislapp och tänka att man behöver täcka hela beloppet med ett lån, vilket inte är fallet. Du kan dela upp utgiften för att få ned den totala kostnaden, exempelvis genom att låna 70% och stå för 30% själv.

Spara eller låna? 

Överväg om det är bättre att ta ett lån eller att spara, det skiljer sig från situation till situation. Se över ditt företags position och utforska om det finns utrymme för ditt företag att spara ihop till sitt mål. Finns det inte kan ett företagslån vara ett bra alternativ!

Undersök dolda kostnader

Det är vanligt att det står räntefritt men det är viktigt att förstå att det inte betyder kostnadsfritt. Undersök noggrant om det finns dolda kostnader som uppläggningsavgift, avi-avgifter, avgift för att lösa lånet i förtid och liknande innan du skriver på för att undvika att hamna i en räntefallgrop.

Genom att researcha långivaren via betyg på Trustpilot och liknande kan du snabbt få en bild av hur andra har upplevt företaget.  

Tas det UC på dig som privatperson?

Storbankerna gillar att göra sina kreditupplysningar via UC vilket gör upplysningen synlig och kan påverka dig i det långa loppet. Moderna långivare brukar istället gå via Creditsafe som inte är synlig för någon annan än dig och den som begärt upplysningen. 

Undvik smslån, privata lån och lån från vänner eller familj

I en pressad situation kan det kännas lockande att ta ett SMS- eller privatlån, men försök att avstå. Räntorna är skyhöga och du kommer med hög trolighet hamna i en sämre situation än innan du tog lånet.

Lån från vänner och familj kan också först låta som en bra idé. Man slipper bli kreditbedömd och man kanske till och med får det helt kostnadsfritt. Det bör dock undvikas, eftersom att du sätter dina relationer på spel. Får du problem med att betala tillbaka kan det skapa stress, både för dig och den som gett dig lånet, som i sin tur kan leda till konflikt.   

Traditionella banker eller moderna långivare?

Traditionella banker ser småföretagare som hög risk vilket leder till hårda krav och långa processer med som gör det både svårt och utdraget att ta ett företagslån.

Moderna långivare som Qred går snabbare, har lägre krav, görs online och är anpassade för småföretagare. Fundera över när du behöver pengarna och på Qred förstår vi att man som företagare har ont om tid och en betalningsanmärkning eller brist på likviditet kan uppstå. Vi gör en helhetsbedömning när vi tittar på din ansökan - du står i centrum, inte dina eventuella problem.

Du kan alltid ringa eller maila oss om du har några frågor på 020-150 333 eller [email protected] Vår kundtjänst är öppen alla vardagar kl. 07:00-17:30. 

- Ansökan tar 1 minut

- Besked inom 1 timme

- Pengarna utbetalas samma dag

  • Ingen bindningstid
  • Ingen startavgift
  • Inga dolda kostnader

Ansök om företagslån hos Qred!

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.