Livspusslet. Ja, just ordet är en uttjatad klyscha, men livspusslet är i högsta grad en realitet för alla barnfamiljer. Här har vi listat 5 knep för att underlätta arbetsveckan.

1. Gör tydliga veckoplaneringar

Planering är något många skyggar för. Många arbeten förutsätter mycket planering, och om man har ett sådant arbete vill man helst slippa att planera i privatlivet. Men även om det är tråkigt att planera, så underlättar det tillvaron mycket.

Tips: Gör en planering över veckans aktiviteter för kommande vecka, redan på söndagen. Gör också upp ett schema över veckans måltider och gör en inköpslista utifrån det.

2. Träna på lunchen

Träning är något många vill få in i det så kallade, livspusslet. På kvällarna har man, som förälder, ofta fullt upp med olika vardagsbestyr såsom matlagning, tvätt och att skjutsa barnen till olika aktiviteter. Vill man komma igång med träningen krävs både prioritering och planering.

Tips: Gå till gymmet, eller gå ut och gå eller jogga på lunchen. Ta med en lättare lunch du kan äta vid skrivbordet.

3. Skilj på arbete och privatliv

I ett digitaliserat samhälle är det allt fler som tar med sig jobbet hem. Man skickar mail från mobilen, svarar på SMS när man tittar på TV med familjen eller tar emot telefonsamtal från Segelbåten. Det behöver inte vara av ondo! Men för att din arbetsgivare ska känna att du är närvarande när du är på jobbet, och din familj känna att du är närvarande när du är med familjen, så är det bra om du lyckas hålla den rågången.

Tips: Försök att vara fullständigt närvarande när du är med familjen, och inte småjobba via mobilen. På samma sätt som du inte ska försöka pyssla med familjerelaterade saker på arbetstid.

4. Digitaliseringen är din vän mot tidstjuvarna

Tidigare har uppgifter som att betala räkningar, skicka vykort och gå till banken, upptagit mycket tid i människors liv. Men så behöver det inte vara längre. Banker, butiker och försäkringsbolag har nu tagit fram mycket smidiga digitala tjänster, så att du kan sköta det mesta via mobilen.

Tips:  Använd så mycket digitala tjänster som möjligt, till exempel när det gäller försäkringar, banker eller E-handel. Kom bort ifrån blanketterna och spara mycket tid och energi.

5. Barnpassning – det bästa sättet för en förälder att frigöra tid

Det finns många sätt att frigöra tid i sin vardag. Men det mest effektiva sättet för en förälder att få tid att umgås med sin partner eller med sina vänner, är att ta in hjälp med barnpassning. Förutom att det frigör tid möjliggör det för ditt barn att knyta an till en utbildad, professionell och snäll barnpassare. Det finns företag såsom myNanny som är rikstäckande.

Tips: Anlita hjälp med barnpassning. Det frigör tid, och med tanke på RUT-avdraget för barnpassning, kostar det inte allt för mycket.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.